Welcome

Чанаккале (Турция)

Град Чанаккале е разположен от двете страни на протока Дарданели, който свързва Мраморно и Егейско море. Бреговете му докосват и двата континента – Европа /посредством п-в Галиполи/ и Азия /посредством п-в Бига/. Между двата бряга има редовна плаващи фериботи.

Освен прекрасните марини в Карибита, Галиполи, Бозджаада и Кючуккую, и тази в Чанаккале, приютява красивите и изискани яхти, които преминават праз протока и правят почивки в Чанаккале, за да могат притежателите им да разгледат богатата на исторически паметници и световно-известни легенди, земя.

Градът е станал свидетел на две много важни битки от историята. Една от тях е митичната война в Троя, която Омир увековечава в своята Илиада. Археологически разкопки в Троя доказват, че територията й е преминала през 9 независими периода на заселничество /от 3000 г. Пр. Хр. – 400 г. Сл. Хр./. посетителите на града могат да разледат не само величествения дървен кон, останал като най-ценното доказателство от войната, но и останки от укрепените стени, защитавали града цели 10 г. Другата историческа битка е “битката при Чанаккале”, която се е провела по времето на І-та Световна война, когато турската армия, командвана от Мустафа Кемал Ататюрк, успява да защити територията си от чуждите войски и града печели името ”Чанаккале – непревземаемия”. В чест на 500 000 войници, загубили живота си на Галиполи, полуостровът е превърнат в национален парк на възпоменанието.

Малкото селци Бехрамкале е едно прекрасно място, намиращо се в залива Едремит. То е построено върху останките от дравния град Асос, където се намира известния Замък на Атина, построен /издигнат/ през 6 в. Пр. Хр. Панорамната гледка на залива от върха на Акропола е незабравимо изживяване, а останките от древния град наистина заслужават да се посетят /разгледат/.

Гьокче ада, най-големият п-в в Турция и Бозджа ада също са разположени в този район и предлагат на туристите добри възможности за лагеруване и отдих