Welcome

Принцови острови (Турция)

Принцовите острови всъщност са разположени сред Мраморно море. Всичко на всичко става въпрос за девет острова и две скали, известни като Къйзъл адалар - Принцовите острови. Островите са разположени на 20-ина километра югоизточно от Истанбул. За
остров Къналъ се казва, че е най-красивия. Той е бил любимо място на византийските аристократи. Получил е името си от червения като кръв цвят на почвата и скалите. Тук императрица Ирина е заточила и ослепила сина си Константин.
Къналъ всъщност е много спокойно място - малки къщи и симпатични хотели, много зеленина, една търговска улица по крайбрежието. Освен средиземноморския климат и слънчевите дни, интерес буди и гръцкия манастир "Исус Христос". Той е разположен в най-високата част от острова и има чудесна панорамата.  
От деветте острова активно обитаеми и курортни са Къналъ, наричан още Проти, Бургазада (Антигона), Хелбелиада (Чалки) и най-големият - Бююк ада (Принкипо). На островите Кашик Адаси и на Яссида (Плати) има няколко частни къщи, а Сиврида, Седефадасъ и Тавшанадасъ са необитаеми.
Общата площ на Принцовия архипелаг е едва 11 квадратни километра, но за сметка на това тук има всичко - лозя, маслинови горички, палми. Климатът е средиземноморски и онова усещане на туриста, че тук слънчевите дни са повече, отколкото на континента, е вярно. Мраморно море - водите дори край пристанищата са чисти и прозрачни.